deparazitarea externa caine

             Deparazitarea externa este una dintre deciziile importante pe care este necesar sa le luati ca proprietar de animale de companie, atat pentru protectia lor impotriva expunerii unor mari riscuri de imbolnavire cat si protejarea intregii familii.

            De ce? Pentru că bolile transmise prin vectori artropode sunt o ameninţare reala, un risc în creştere si au o importanţă majoră atât pentru sănătatea umană cât şi pentru cea animală. Ştii ce boli iti amneninta cainele, pisica dar si pe tine si familia ta?

         Ştiaţi că?
Puricii pot infesta câinii şi pisicile pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp?
Perioada de infestare maximă este de obicei vara şi toamna.
Puricii sunt vectori pentru numeroşi agenţi patogeni printre care Mycoplasma, Bartonella, Rickettsia şi gazda stadiului intermediar de dezvoltare al Dipylidium caninum (vierme lat).

Principalii agenţi patogeni transmişi
Cu toate că procentul de animale de companie tratate este în creştere, pisicile şi câinii
sunt încă în mod regulat, infestaţi cu purici şi căpuşe care pot transmite diverse boli. În ultimile decenii ratele de infestare au crescut şi au fost observate modificări în tipurile de boli transmise.                        purice

Mycoplasma este un agent patogen ce poate provoca anemie febrilă la carnivore, în special la pisici. Este uneori asociată cu icterul,deoarece bacteria distruge globulele roşii. Simptomele şiseveritatea bolii sunt accentuate la pisicile diagnosticate cu virusul imunodeficienţei feline sau cu virusul leucemiei feline.

Bartonella provoacă boala zgârieturii de pisică (Cat scratch disease) la oameni. Cu toate că majoritatea cazurilor sunt benigne, câteodată sunt raportate cazuri atipice, mai ales la persoane imunocompromise. De obicei, pisicile sunt purtătoare asimptomatice ale bolii.

B. clarridgeiae este asociată endocarditei atât la animale, cât şi la capusaoameni. Alte Bartonella sp. cum este B. vinsonii berkhoffi poate fi transmisă atât de purici cât şi de căpuşe. Acestea sunt responsabile de patologii cu grade variate de gravitate de la stomatite la periodontite la pisici şi câini, până la serioase endocardite la câini, dar a fost asociată şi cu grave boli oculare la câini. Este important de reţinut faptul că bacterii de genul Bartonella pot provoca grave boli infecţioase la oameni.

Rickettsia
Recent, a fost elucidat rolul puricilor în transmiterea Rickettsia felis la oameni sau la alte animale. Rickettsia felis este agentul etiologic al febrei pătate, cunoscută în întreaga lume, inclusiv în ţările europene. Rolul carnivorelor domestice poate fi în aceiaşi măsură victimă şi sursă. Semnele clinice ale bolii sunt similare la oameni şi la câini cu episoade febrile acute şi iritaţii, eventual însoţite la oameni şi de senzaţii de vomă şi dureri de cap. Pisicile infectate par a nu arăta simptome.

Cu toate că mulţi medici veterinari consideră că nu mai este nimic nou de aflat despre purici, biologia acestora şi metodele de control sunt încă domenii importante în cercetare. Studii recente au demonstrat că în medie 5-17% din câini şi 12-23% din pisici au purici la un moment dat, cu variaţii sezoniere, cel mai mic număr găsit fiind în timpul primăverii şi iernii. Totuşi, iernile călduroase şi capacitatea puricilor de a se adapta vieţii de interior, pot fi luate în considerare ca factori responsabili de numărul considerabil de purici găsiţi în lunile de iarnă

Cand se face deparazitarea?Vârsta primei deparazitări interne este la 6-14 săptămâni de viață. De obicei se recomanda inaintea “primovaccinarii”. O nouă deparazitare trebuie făcută înainte de fiecare rapel de vaccinare, și de 2-4 ori anual la vârsta maturității, obligatoriu numai la recomandarea și sub supravegherea medicului veterinar care va decide doza administrata si va nota toate acestea în carnetul de sănătate al câinelui sub parafă și semnatură.

Vaccinare

Un animal fericit este un animal sanatos. Animalele ca si oamenii sunt expuse in orice moment atacurilor din partea multitudinii de agentii patogeni (bacterii, virusuri). Un sistem imunitar puternic protejeaza impotriva acestori atacuri si astfel prietenul nostru necuvantator nu are de suferit. Pentru ca la varste fragede imunitatea animalutului e insuficient formata este necesar sa se intervina din exterior pentru a stimula formarea anticorpilor impotriva diferitelor boli, care pot afecta specia respectiva. Acest lucru se poate face numai prin vaccinare.poza

Ce este vaccinul?

Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice care declanseaza raspunsul imun. Cu alte cuvinte vaccinul aduce in contact organismul cu agentul patogen, care este atenuat sau inactivat, in urma acestuia formandu-se anticorpi specifici care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.

Cand trebuie vaccinat un pui de animal?

La nastere micutul nu este imun la boli. Totusi el a primit o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta. Alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru. Insa de aceasta sursa vor fi privati dupa 24-48 de ore. Puiul este protejat doar impotriva acelor boli pentru care mama sa a fost imunizata. La fel cum o cantitate mai mare de anticorpi primita de la mama asigura o protectie mai buna a lui. Anticorpii materni au insa eficacitate doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina din afara pentru stimularea imunitatii prin vaccinare. Varsta la care trebuie vaccinat puiul este diferita de la specie la specie. Este perioada in care anticorpii materni sunt la un nivel scazut incat sa nu blocheze vaccinul. La caini si pisici primul vaccin trebuie facut la varsta de 6-8 saptamani, la iepuri la 6 saptamani, dihorii la 8 saptamani, caii si poneii la 4-5 saptamani. Porcusorii de guinea sau hamsterii nu trebuie vaccinati.

Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin animalul sa nu vina in contact cu alti semeni sau sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contractarii vreunei bolii pentru care nu a fost pregatit.

Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.

Vaccinul nu produce imunitatea imediat. Este nevoie de o perioada de timp de la cateva zile la cateva saptamani pentru ca antigenii sa fie recunoscuti, sa se raspunda prin anticorpi si ca sistemul imun sa memoreze.

De ce unele animale vaccinate tot mai contracteaza boala?

Pentru ca vaccinul a fost inactivat la un anumit nivel sau pentru ca toata imunitatea animalului a fost suprimata la un moment dat. Inactivarea vaccinului poate fi cauzata de: febra, anticorpii materni, steroizi sau alte boli active la momentul vaccinarii. De asemenea erori in administrarea vaccinului sau nerespectarea intervalelor de timp pot cauza ineficienta lui. In plus s-a demonstrat, in cazul cainilor, ca unele rase sunt mai susceptibile la unele boli si necesita un program de vaccinare mai riguros impotriva bolii respective (rase ca Doberman sau Rottweiler fac forme mai agresive de parvoviroza).